Toyota vinder verdensmesterskabet i Le Mans-serien

Pressemeddelelse 11. september 2023

Med både en sejr og en andenplads i sæsonens næstsidste løb i World Endurance Championship - også kendt som Le Mans-serien - sikrede Toyotas motorsportsteam, TOYOTA GAZOO Racing, sig søndag sit femte verdensmesterskab for konstruktører i træk. VM-titlen blev en realitet på Fuji Speedway banen i Japan, da ingen kunne følge med de to Toyota GR10 HYBRID Hypercar racerbiler efter seks timers kørsel.

Selv om der stadig mangler et enkelt løb i World Endurance Championship - også kendt som Le Mans-serien - har Toyotas motorsportsteam netop sikret sig titlen som verdensmester for konstruktører. Det skete, da teamets to Hypercar racerbiler kørte over målstregen som nummer 1 og 2 ved søndagens seks-timers race på Fuji Speedway i Japan.

Den dobbelte podieplacering sikrede nemlig GAZOO Racing teamet yderligere 26 point i konstruktørernes dyst, og da nærmeste forfølger fra Ferrari sluttede på fjerde- og femtepladsen, én omgang efter, og dermed kun opnåede 12 point, udbyggede Toyota forspringet til hele 40 point. Dermed kan de forsvarende japanske verdensmestre ikke længere hentes på førstepladsen, og VM-titlen er en realitet for femte år i træk.

Det var Toyotas hypercar med nummer 7 med Mike Conway, Kamiu Kobayashi og José María López, der foran et rekordstort antal tilskuere på 55.000, kørte først over målstregen i Japan, mens teamkollegerne, Sébastien Buemi, Brendon Hartley og Ryo Hirakawa, i Toyotas hypercar med nummer 8 fulgte på andenpladsen godt 39 sekunder efter.

Liv i drømmene
Med sejren holder Hypercar med nummer 7 liv i drømmene om også at vinde kørernes verdensmesterskab i Le Mans-serien. Her ligger de inden dste løb i Bahrain 15 point bag teamkollegerne i Hypercar nummer 8 med maksimalt 39 point at køre om.

Toyotas første- og andenplads afspejler ikke hele historien om et utrolig tæt løb i fronten, hvor GR10 hybridracerbilerne kæmpede sig gennem feltet og først tog føringen i den femte og næstsidste time.

I starten blev Conway skubbet ned til tredjepladsen, og Buemi faldt ned som nummer seks efter at være blevet ramt af Ferrari hypercar'en med nummer 50 på en kaotisk første omgang. Da racet blev genoptaget efter safety car på første omgang, blev Conway kørt af banen, mens han kæmpede om andenpladsen og faldt ned som nummer fire.

Spændingen fortsatte hele løbet igennem med skiftende biler fra Toyota, Ferrari og Porsche i front. Kobayashi i Toyota nummer 7 lagde sig i front med en time tilbage af racet og kontrollerede resten af løbet, inden han efter 229 omgange kunne se det ternede flag vifte som bevis på TOYOTA GAZOO Racings niende sejr i ti løb på Fuji Speedway.

Konstruktørernes verdensmesterskab er godt nok afgjort nu, men hvem der løber med titlen blandt kørerne afgøres først i sæsonens sidste race, 8-timers løbet i Bahrain, som sættes i gang 4. november.

6-timers løbet på Fuji Speedway - resultater

1. TOYOTA GAZOO Racing #7 229 omgange

2. TOYOTA GAZOO Racing #8 +39.119 sek

3. Porsche Penske #6 +47.768 sek

4. Ferrari AF Corse #50 +1 omgang

5. Ferrari AF Corse #51 +1 omgang

6. Hertz Team Jota #38 +1 omgang