En elbil kører udelukkende ved hjælp af en elmotor og batteri

Støjsvag og emissionsfri kørsel

En elbil er en bil kørende udelukkende på el, du har derfor ingen forbrændingsmotor, men derimod en elmotor og et stort batteri. Det man skal være særligt opmærksomme på ved køb af en elbil er, at det kræver man har en ladestander nær sit hus til rådighed, da bilen ikke kan tankes op på en almindelig benzin tank. I dag er der dukket flere ladestationer op, efterhånden som elbils salget er steget. De fleste elbiler har et Type 2-stik som vi kender det som det klassiske europæiske stik til hjemmeladning, men det anbefales ikke at lade sin bil hjemme medmindre el-installationen kan håndtere det. 

Elbiler er begyndt at have en længere rækkevidde over tiden og spænder i dag fra ca. 80 km til 600 km afhængig af bilens størrelse, vægt og også din kørestil om fører. Man skal som elbils ejer være særligt opmærksom på at elbilens rækkevidde påvirkes af vind og vejr og ved vinterlignende forhold kan rækkevidden mindskes mellem 20-50%. 

Fordele og ulemper ved elbiler

Fordele
  • Automatgear
  • Forbedret rækkevidde
  • Mulighed for hurtig ladning (30 min - 1 time = 80% opladning)
  • Miljøvenlig og emissionsfri
  • Kendt for høj sikkerhed 
  • Støjsvag
  • Høj gensalgsværdi 
Ulemper
  • De fleste er ikke godkendt til anhængertræk
  • Skal være opmærksom med strøm til længere ture
  • Lademuligheder skal overvejes ved elbilskøb. (Toyota har en aftale med Clever)
Elbiler og registreringsafgift, parkeringsforhold og grøn afgift.
Registreringsforhold for elbiler i Danmark

I 2020 er bundfradraget på 40.000 kr. Det er dette bundfradrag, der i praksis betyder, at der ikke skal betales registreringsafgift på elbiler, der koster op til 400.000 kr. I skrivende stund vil registreringsafgiften indfases i de kommende år. Hold dig opdateret på skatteministeriets hjemmeside for at følge med i ændringerne.

Parkering med elbil

Der kan være parkeringsfordele i de forskellige kommuner i Danmark. Det har dog tidligere været kendt at der har været gratis parkering for elbiler mange steder, og det har skabt en del forvirring, da mange tror, at elbiler fortsat parkerer gratis overalt. Det gør de ikke. De enkelte kommuner kan indføre særregler for betaling af parkeringspladser.  Elbiler skal, ligesom alle andre biler, overholde gældende, lokale p-regler. Det vil sige, at du både skal huske at stille uret, overholde tidsbegrænsninger og betale i betalingszonerne. 

Tjek kommunens regler mht. parkering.

Grøn ejerafgift på elbiler

Elbiler skal også betale grøn ejerafgift i Danmark. Elbiler betaler den laveste sats med en halvårligt afgift 330 kr. (2019 - 2020) Elbilens elektriske forbrug (Wh) pr. km. omregning til km. pr. liter benzin. Omregningen fra energiforbrug målt i Wh pr. Km. Til benzinforbrug målt i liter pr 100 km foretages ved at dividere det oplyste energiforbrug målt i Wh pr. Km med en fast faktor på 91,25. Husk altid at holde dig opdateret på Skat's egen hjemmeside.

Opladning af elbil hjemme og ude

Der er ingen grund til at være bekymret for opladningen. Der er mange gode løsninger for hjemme-ladestandere og de fleste tank-stationer i Danmark har fået ladestandere, samt flere parkeringspladser og parkeringshuse i større byer har ladestander til den en enkelte plads. Du kan oftest bruge det medfølgende kabel ved offentlige standard- og hurtiglade stationer og parkeringspladser. Dethjemme kan du etablere din egen ladestation, de fleste ladestandere er "plug-and-play"-teknologi, derfor kræver det oftest ingen installation og er lige så nemt at bruge som en stikkontakt.