Bliv klar til sommerferien i bil!

Der er altid så mange ting man skal holde styr på, når man skal afsted på sommerferie med hele familien i bil, så her har vi samlet et par gode råd og tips.

Huskeliste inden du tager afsted:
  • Tjek Dæk og dæktryk
  • Tjek Olie-, køler- og bremsevæske
  • Tjek Lygter, låse og vinduer
  • Tjek priser på broer, tunneller, færger, motorveje og benzin/diesel/el. 
  • Pak Attester, mærkater og forsikringer
  • Pak Penge, rejseforsikring, pas - Reservenøglen
  • Pak Kørekort, DK og Internationalt. 
  • Pak Førstehjælpskasse, køresygepiller, evt. medicin.
  • Pak rigeligt med drikkevarer og lidt lækkert til turen.

Sådan gør du dig selv, familien og bilen sommerferie klar

Dine dæk:

Det er vigtigt, at du får checket mønsterdybden på dine dæk inden du drager afsted. Dækkene er din eneste kontakt til vejbanen, en kontaktflade som godt og vel svarer til 4 postkort, og er dækkene nedslidte, øges risikoen for aquaplaning, og bremseegenskaberne i vådt føre forringes. Vi anbefaler derfor, at du skifter sommerdæk, når der er 3 mm mønsterdybde tilbage. (loven foreskriver en mønsterdybde på 1,6 mm).

Dæktryk:

Dæktryk er vigtigt for både komfort, sikkerhed og brændstofforbrug. For højt eller lavt lufttryk reducerer vejgrebet, og mønstret slides hurtigere og uensartet. Er du i tvivl om lufttrykket, vil det fremgå af bilens manual, på benzindækslet eller på indersiden af fordøren. Er bilen fuldt pakket, skal der ekstra luft i dækkene. Tjek lufttrykket når dækkene er kolde (også reservehjulet).

Tjek olie, sprinkler- og kølervæske

Det er generelt en god idé jævnligt at tjekke, om din bil har den rette mængde olie, sprinkler- og kølervæske, men det er især vigtigt før en lang køretur. Er det ved at være tid til at fylde olie på din bil, så gør det før ferien. Er du i tvivl om, hvilken olie du skal bruge, kan du altid spørge en af vores bilhuse Her kan du også købe den rigtige top-up-olie til af have med på ferieturen. 

Det er også vigtigt at kontrollere motorens kølesystem, så du undgår overophedning. Sørg for at din kølervæske tank er fyldt helt op, og kontroller kølevæske slangerne, inden du tager afsted. Du kan bestille tid til et tjek-up hos et værksted her.

Tjek din aircondition/dit klimaanlæg

Inden du rejser, er det smart at tjekke, om dit klimaanlæg virker, som det skal. Dufter det godt, når du tænder anlægget, og kommer der en uafbrudt strøm af luft ud af alle dysser, så virker anlægget, som det skal. Er det ikke tilfældet, så kan det være, at det er tid til en rens. Du kan bestille tid til et tjek-up hos et værksted her.

Registreringsattest:

Medbring del nr. 1 af registreringsattesten. (har du firmabil opbevares denne i virksomheden.) Det er ikke længere nødvendigt at medbringe det røde kort ved kørsel i udlandet. Det grønne er et bevis for at dit motorkøretøj er ansvarsforsikret og skal ikke medbringes i følgende lande: Norge, Island, Schweiz, Kroatien, Andorra samt indenfor EU's grænser.

Husk motorvejsmærkater:

Har du ikke motorvejsmærkater kan du risikerer en bøde. Mærkaterne er lovpligtige i Schweiz, Østrig, Slovenien, Tjekkiet, Slovakiet, Rumænien, Ungarn og Bulgarien. Går ferien til Tyskland, Belgien, England, Frankrig eller Italien, skal du i visse byer have en miljømærkat i forruden, da du ellers risikerer bøder.

Køb miljømærke til Tyskland her. Miljømærker til resterende lande sælges kun via lokale hjemmesider. 

Kat eller hund der skal krydse landegrænser:

Det er ikke i alle lande, at dit kæledyr er velkomne og nogle lande har særlige regler. Du kan få rådgivning hos Fødevarestyrelsen på tlf. 72 27 69 00

Dig selv og familien:

Vær frisk og udhvilet, inden du kører, og spis lette måltider før og under turen - når man sidder stille fordøjes maden langsommere. Er der børn med i bilen, så sørg for at der er masser af underholdning. Fyld tablets og smartphones med film og spil, sørg for at de kan tilsluttes bilens strømudtag - og at alles mobiler er fuldt opladt. Børn skal være korrekt fastspændt under hele turen.

Pak bilen forsvarligt:

Placer den tungeste bagage så langt fremme i bagagerummet som muligt, og pas på ikke at overskride bilens lasteevne. Husk at en tungt lastet bil ændrer køreegenskaber, og har en meget længere bremselængde end normalt. Husk sikkerhedsvest til hele familien, advarselstrekant, donkraft, hjulnøgle, førstehjælpstaske og ildslukker. Vær opmærksom på, at der kan være forskellige krav til bilens sikkerhedsudstyr i landene i Europa.

Sådan pakker du bilen forsvarligt